Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia merah
1 sudu teh gula
6 ulas bawang putih
6 ulas bawang putih
6 biji cili api
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh garam halus
1 biji bawang besar
1 sudu besar asam jawa
Cara-cara menyediakan:
1. Ikan dicuci dengan air asam. Dilumur dengan garam halus bawang putih yang dicincang,
2. Kukus ikan separuh masak lebih kurang 5 minit dahulu,
3. Sementara ikan dikukus , campurkan air asam jawa, cili api yang diracik halus dan bawang besar yang dipotong bulat-bulat,
4. Masakkan air asam ini dan campurkan garam dan gula dan angkat,
5. Curahkan ke atas ikan tadi dan kukus sekejap selama 5 minit lagi,
6. Angkat dan hidangkan panas-panas.
Selamat mencuba..
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment